Celebs Blog

House of Celebrities

Trend

Crps Sjukdom

Crps Sjukdom Efter en skada på armen eller benet är komplext regionalt smärtsyndrom (CRPS) en allmän term som hänvisar till otrolig och utdragen smärta och inflammation i armen eller benet. Akut CRPS (nyligen och kortsiktigt) och kroniskt CRPS (som varar mer än sex månader) är de två typerna av CRPS. Orsakande smärtsyndrom (CRPS) var tidigare känt som reflex sympatisk dystrofi (RSD) och kausalgi.

Crps Sjukdom
Crps Sjukdom

När något så litet som en touch appliceras, upplever personer med CRPS en fluktuerande kombination av spontan smärta eller överdriven smärta som är betydligt mer än normalt. Några andra tecken att hålla utkik efter inkluderar en förändring av hudens pigmentering, ökad feber och/eller svullnad på armen eller benet under skadestället. Även om de flesta människors CRPS förbättras med tiden, så småningom försvinner, kan de extremt sällsynta allvarliga eller ihållande fallen vara allvarligt invalidiserande i flera år.

Majoriteten av CRPS-störningar orsakas av dysfunktionella perifera C-fibernervfibrer, som är ansvariga för att överföra smärtsignaler till hjärnan. Deras överdrivna eldning orsakar också inflammation, vilket är avsett att hjälpa till i läkning och återhämtning efter en skada. I vissa fall är nervskadan synlig, men i andra kan det vara nödvändigt att rådgöra med en specialist för att lokalisera och behandla skadan.

Historiskt sett klassades personer som CRPS-I (tidigare känt som RSD) när det rådde förvirring om vilken nerv som hade skadats och hur allvarlig den var.

Personer med CRPS-II diagnostiseras med tillståndet när en specialist avgör vilken nerv som har påverkats (tidigare känd som kausalgi). Många personer som diagnostiseras med CRPS-II har allvarligare skador som också skadar neuroner som försörjer muskler (motoriska nerver), vilket resulterar i muskelsvaghet och krympning på specifika platser, vilket gör det lättare att skilja mellan de två tillstånden. Motoriska nerver är ansvariga för att styra rörelsen hos muskler som är inom medveten kontroll, till exempel de som används för att gå, ta tag i föremål eller tala högt.

Mot bakgrund av att båda sorterna av CRPS uppvisar jämförbara symptom är det möjligt att de båda orsakas av nervskada; nervskador i CPRS I är dock ofta mer blygsamma och går odiagnostiserade. CRPS är vanligare hos kvinnor än hos män, men det kan drabba vem som helst i alla åldrar, med en topp förekomst runt 40 års ålder. Unga spädbarn, som läker så snabbt och fullt ut, och äldre, som har mindre inflammation efter en olycka , är undantagen från denna regel.

Prognosen för CRPS är ganska oförutsägbar: Majoriteten av besvären är mindre och återhämtar sig under en period av månader till flera år när den skadade nerven regenererar. Om detta inte sker kan symtomen dröja kvar och så småningom leda till långvarig oförmåga.

Resultatet beror inte bara på svårighetsgraden av den första skadan, utan också på personens underliggande allmänna och nervhälsa samt deras ålder. Yngre människor, barn och tonåringar återhämtar sig vanligtvis, liksom äldre vuxna som har tillräcklig cirkulation och näring, enligt National Institutes of Health. Cigarettrökning, diabetes och tidigare kemoterapi är alla kända för att vara allvarliga hinder för neuronregenerering. Avlägsnandet av hinder för läkning ökar sannolikheten och snabbheten för återhämtning.

Crps Sjukdom
Crps Sjukdom

Endast ett fåtal människor lider av svår smärta och oförmåga under en längre tid trots behandling. Detta kan tyda på förekomsten av underliggande störningar som stör läkningen och behöver mer testning och behandling.

CRPS är ett svårt tillstånd att behandla på grund av det stora antalet symptom, det faktum att symtomen kan fluktuera över tiden och svårigheten att fastställa en positiv orsak i vissa fall. Det finns för närvarande ingen behandling för CRPS som är effektiv på kort tid. Kronisk eller intermittent smärta som uppstår utan provokation eller anledning och som kan vara ihållande eller förändras med aktivitet.

Vissa beskriver det som en “brännande” eller “nål” -känsla, medan andra beskriver det som om den drabbade lemmen krossas. Även om nerverna är inflammerade under en längre tid, kan smärta spridas till att omfatta det mesta eller hela armen eller benet, även om det inledande drabbade området var mindre. Smärta och andra symtom kan uppträda på en liknande plats på motsatt extremitet i sällsynta fall. Denna så kallade “spegelsmärta” antas vara orsakad av involvering av ryggmärgsneuroner på ett sekundärt sätt (nervceller). Spegelsmärta är mindre akut och avtar gradvis när de sårade nerverna börjar regenerera.

Överdriven eller varaktig obehag vid användning eller kontakt. Allodyni är en term som används för att beskriva ökad känslighet i det drabbade området, där mild beröring, normal fysisk kontakt och användning ses som extremt smärtsam av individen som upplever det. Hyperalgesi är en term som används för att beskriva känslan av svår eller ihållande smärta efter en liten

mycket obehagliga stimuli som tappstick. Hudtemperaturförändringar, hudfärgförändringar och svullnad av den drabbade lemmen är alla möjliga symptom. Den skadade armen eller benet kan kännas varmare eller svalare än motsatt extremitet beroende på temperaturskillnaden.

Huden på den infekterade lemmen kan bli fläckig, blå, lila, grå, blek eller röd, beroende på infektionstyp. De är ofta svängande symtom som återspeglar oregelbundet blodflöde i det drabbade området av huden. C-nervfibrerna som är skadade i CRPS är ansvariga för att kontrollera öppningen och stängningen av de små blodkärlen under huden.

Hudstrukturen förändras som ett resultat av detta. Brist på syre och näringsämnen i huden på den drabbade lemmen över tid kan leda till att strukturen i huden i lemmen förändras. Den kan bli blank och tunn i vissa fall, medan tjock och fjällande i andra. Undvikande av kontakt med smärtsam hud eller rengöring av smärtsam hud bidrar båda till denna uppbyggnad.

Svettning, nagel- och hårutveckling som är ovanligt Hår och naglar på den drabbade lemmen kan växa onaturligt snabbt, eller de utvecklas inte alls, och människor kan märka områden med intensiv svettning eller ingen svettning på den drabbade lemmen. Alla är under kontroll av nervsystemet och påverkas av den lokala blodcirkulationen.

Ledsmärta och stelhet i de drabbade lederna. På grund av detta vanliga tillstånd blir senor och ledband mindre flexibla när deras rörelseomfång är begränsat. Täta ledband eller senor kan irritera eller klämma nerver, vilket kan leda till kroniskt regionalt smärtsyndrom (CRPS) hos personer som inte har yttre skador eller sjukdomar.

Benförlust eller överdriven bentillväxt är också möjliga resultat. Ben som tar emot signaler från de skadade nerverna i CRPS-drabbade lemmar påverkas endast sällan av tillståndet. Dessa avvikelser är ofta uppenbara vid röntgenstrålar eller andra avbildningsstudier, och de hjälper experter med att hitta området för nervskada och bestämma de mest effektiva behandlingsalternativen för patienter. Grova eller förstorade benfläckar, som de som lämnats efter en dåligt läkt fraktur eller en bencysta, kan irritera passiva nerver, vilket kan leda till att kroniskt regionalt smärtsyndrom börjar eller förlängs.

Crps Sjukdom
Crps Sjukdom

Muskelstyrka och rörelse har äventyrats. Majoriteten av personer som lider av CRPS har inte drabbats av en direkt skada på nervfibrerna som styr deras muskler och samordnar muskelaktivitet. De flesta rapporterar å andra sidan en minskad förmåga att flytta den drabbade kroppsdelen. Smärta och avvikelser i den sensoriska ingången som hjälper till att koordinera rörelser är de vanligaste orsakerna till detta.

Dessutom är överdriven inflammation och otillräcklig cirkulation skadlig för musklernas hälsa. Sällsynta människor rapporterar avvikande rörelse i de drabbade lemmarna, en fast onormal hållning som kallas dystoni, samt skakningar eller ryck i de drabbade lemmarna och stammen. Dessa kan indikera spridningen av onormal neural aktivitet till hjärnan och ryggmärgen till följd av den primära störningen. Majoriteten av fallen löser sig själva under CRPS -läkning, men vissa människor kräver ortopedisk kirurgi för att förlänga trånga senor och återställa normal flexibilitet och position.

Crps Sjukdom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *