Celebs Blog

House of Celebrities

biografija

Jasna jelisic biografija

Jasna jelisic biografija: Šefica Odjeljenja za stratešku komunikaciju i analizu informacija EEAS-a dr Jasna Jelisi je zadužena za radnu grupu za zapadni Balkan. U svojoj ulozi predstavnice EU na Zapadnom Balkanu od 2006. godine, obavljala je širok spektar dužnosti u vezi sa implementacijom politika EU. Ona takođe predaje javnu diplomatiju kao gostujući profesor na Evropskom koledžu u Brižu. Za studente diplomatije, njena knjiga “Javna diplomatija: ka evropskom glasu u globalnom dijalogu” objavljena je 2012. godine i preporučena je za udžbenik. Dr Jasna Jelisić je bila nagrađivana novinarka pre nego što se bavila diplomatijom. Radila je sa Evropskom komisijom, Svjetskom bankom, Univerzitetom Princeton i Freedom House kao konsultant i istraživač-saradnik.

Jasna jelisic biografija
Jasna jelisic biografija

Sa više od 20 godina iskustva u novinarstvu, medijima, lobiranju, kreiranju politika, javnoj diplomatiji, EU integracijama, akademskom istraživanju i predavanjima, ja sam visoko motiviran profesionalac. U oblastima novinarstva, političkih nauka, međunarodnih odnosa, diplomatije i islamskih studija školovao se u Njujorku, Oksfordu, Parizu, Beogradu i Sarajevu.

Od 1996. bio sam na visokim pozicijama u demokratskom procesu u Jugoistočnoj Evropi (JIE), prvo kao novinar/analitičar/urednik, zatim kao medijski konsultant, univerzitetski predavač, menadžer projekta i savjetnik za politiku. Javna diplomatija, međunarodni odnosi, medijski izazovi i demokratizacija u jugoistočnoj Evropi bili su predmet mog pisanja i predavanja.

Dr Jasna Jelisi je šefica Radne grupe za zapadni Balkan u Odjeljenju za stratešku komunikaciju Evropske službe za vanjske poslove u Briselu. Radila je kao politički savjetnik specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Njene profesionalne pozicije zahtijevaju temeljno razumijevanje geopolitičkog konteksta regiona i EU, kao i širok spektar odgovornosti i izazova, uključujući bavljenje nizom složenih pitanja vezanih za politiku proširenja EU i Proces stabilizacije i pridruživanja. Tokom školske 2015/16 godine, dr.

Jasna jelisic biografija
Jasna jelisic biografija

Jelisi se zalagao za uključivanje javne diplomatije kao jednog od temeljnih stubova spoljne aktivnosti EU u kreiranju Globalne strategije EUDr Jelisi ima raznoliku akademsku pozadinu. Predaje studente diplomskih i postdiplomskih studija o javnoj i kulturnoj diplomatiji i obučava profesionalne diplomate. Uspješno je uspostavila nekoliko angažmana dionika kroz javnu i kulturnu diplomatiju.

Knjiga dr. Jelisija “Javna diplomatija: ka evropskom glasu u globalnom dijalogu” objavljena je 2012. godine i naširoko se koristi kao predloženi udžbenik za studente diplomatije i međunarodnih odnosa, kao i “priručnik” za profesionalne diplomate, posebno u Zapadni Balkan. U diplomatskim krugovima, poznata je po svom insistiranju na novim pristupima rješavanju osjetljivih pitanja i jedinstvenom pristupu snalažljivoj diplomatiji.

Dr Jelisi je bio poznat i nagrađivan novinar prije nego što je ušao u diplomatiju. Također je radila za Evropsku komisiju, Svjetsku banku, Freedom House i Univerzitet Princeton kao konsultant i istraživač.

Jasna Jelisi je doktorirala političke nauke na Univerzitetu u Sarajevu, magistrirala međunarodne odnose na Gradskom univerzitetu u New Yorku i diplomirala političke nauke i novinarstvo na Univerzitetu u Beogradu.

Jasna jelisic biografija
Jasna jelisic biografija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *